Nekklachten bij wielrenners

Nekpijn

Je doet dit duizenden keren per rit,
je hoofd draaien naar links naar rechts.
Tijdens trainingen houd je het verkeer in het oog, tijdens wedstrijden je tegenstanders, de weg, straatmeubilair, onverwachte bewegingen in het peloton, enz…
Tot plots, het begint met een lichte pijn aan één kant van je nek waardoor je je hoofd niet meer volledig kan draaien. De putten en bulten in de weg maken dit gevoel alleen maar erger tot je je hoofd alleen nog maar kan stil houden en vooruit kan kijken.

Je hebt waarschijnlijk te maken met een overbelasting van je nek en schouderspieren. Dat kan gepaard gaan met stekende pijn en soms een brandend gevoel in je nek omdat je spieren helemaal verkrampen.

Iedereen die regelmatig fietst heeft hier zeker al eens last van gehad: nekpijn.

Oorzaken

Een slechte houding op de fiets of tijdens een andere voorovergebogen sport-of werkhouding is meestal de oorzakelijke factor van nekpijn. Bij wielrenners is de zitpositie op de fiets de schuldige. Je hoofd is soms uren naar achteren gekanteld waardoor er compressie ontstaat achteraan de halswervels. Je hoofd en nek zijn tijdens een lange rit voortdurend in beweging om de juiste comfortabele houding te vinden. Het is dan ook bijna onontkoombaar dat dit op termijn problemen veroorzaakt, met een verrekking van je nekspieren tot gevolg.

Overbelasting van de nekspieren kan ook ontstaan als je teveel traint of wanneer je plotseling te intensief je trainingsarbeid verhoogt.

Geef nekpijn geen kans

Er zijn verschillende manieren om nekpijn te voorkomen en te behandelen. Ik som enkele tips op:

  • Stel je fiets goed af of laat je fiets professioneel afstellen aan de hand van een bikefitting*. Je (koers-mtb-stads) fiets wordt op maat van jouw lichaam afgesteld.
    Wees eerlijk met jezelf en vermeld of je een recreatieve of competitieve fietser bent. Bij een recreatieve fietser zal je stuur iets hoger en je zadel iets lager staan waardoor de druk op je halswervels vermindert en het comfort op de fiets verhoogt.
bikefitting om nekklachten te voorkomen
  • Let op je houding: Hoe agressiever (in de beugels) je rijstijl is hoe sneller je nekklachten kan krijgen.
  • Stretch regelmatig je nek- en schouders om de klachten te verminderen en je beweeglijkheid te vergroten*.
  • Versterk je diepe nekflexoren met specifieke oefeningen*.
  • Zelfmassage van de nek en schouders*.
  • Bouw je trainingsschema geleidelijk op en vermijd plotselinge veranderingen in intensiteit.
  • Eerste hulp na het sporten: Gebruik een ijszak of koude gel direct na het sporten dit heeft een pijnstillend effect en herhaal dit regelmatig. Na ong. 3 dagen ga je afwisselen tussen koude en warmte om de bloedsomloop te stimuleren en de klachten te verlichten*.
    Verminder drastisch het aantal uren op de fiets en overweeg tijdelijk een alternatieve sportactiviteit die de nek minder belast.
  • Sportmassage en sportverzorging:
    regelmatig een sportmassage verbeterd de doorbloeding en het houd je spieren soepel waardoor de pijn vermindert en het herstel versnelt*.

*Als sportverzorger kan ik je daarin persoonlijk adviseren en behandelen of doorsturen naar een specialist.

Conclusie:

Nekklachten bij wielrenners komt regelmatig voor. Een verkeerde houding op de fiets of een verkeerde fietsafstelling, spanning in de nekspieren, gebrek aan flexibiliteit of kracht en een slechte fietsconditie kunnen allemaal bijdragen aan nekklachten.
Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen met een (zelf)massage, te stretchen en core-oefeningen te doen om de kracht en flexibiliteit te verbeteren.
Voel je na het verstrijken van 3 weken geen verbetering van je klachten raadpleeg dan zeker een arts. Zo voorkom je een langdurige blessure die je verdere sportcarrière kan beïnvloeden.

Een reactie achterlaten