Energiegels: De brandstof voor topprestaties

Je hebt tijdens het sporten vast al eens te maken gehad met een leeg gevoel, de energie die genadeloos wegvloeit uit je benen, je armen, je lijf. Kan je je dat gevoel herinneren? Vast wel.

In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over energiegels en waar je ze kan inzetten om je energieniveau op peil te houden.

Sporten vereist energie, en soms heeft ons lichaam een extra boost nodig om onze prestaties op niveau te houden. Een gelletje is een populaire keuze voor atleten en sporters tijdens trainingen en wedstrijden om hun energieniveau op peil te houden. Een goede energiebalans is de sleutel tot het behalen van je sportieve doelen, en energiegels kunnen je helpen om het meeste uit je prestaties te halen.

Wat zijn energiegels?

Energiegels zijn kleine makkelijk draagbare pakketjes bomvol koolhydraten en elektrolyten. De pakketjes zijn zo ontworpen om snel en makkelijk verbruikt te worden tijdens je intensieve sportieve activiteit. De gels leveren supersnel energie ( na minder dan 15min na inname zorgen ze voor een bom aan energie dit tot wel 45 minuten lang) en helpen je vermoeidheid te verminderen en je focus te vergroten waardoor je langer en harder kan sporten. De gelletjes van Sanas bevatten per 40gram maar liefst 30gram koolhydraten.

Waarom zijn energiegels zo nuttig tijdens het sporten?

  • Snelle licht verteerbare energie: Energiegels bevatten voornamelijk koolhydraten met een verhouding 2:1 (2 delen dextrose, de snele suikers en 1 deel fructose, de trage suikers) die snel door je lichaam worden opgenomen. Met deze verhouding ben je als duursporter verzekerd van een langdurige ondersteuning tijdens je inspanningen.
  • Vermindering van vermoeidheid: De koolhydraten in energiegels voeden je spieren en vertragen de afbraak van glycogeen, wat vermoeidheid helpt voorkomen.
  • Cafeïneboost: In sommige gels is er cafeïne toegevoegd. Binnen de 15 minuten na inname voel je een extra shot energie waardoor je met meer focus, alertheid en minder vermoeid het laatste deel van je inspanning kan vervolgen.
  • Herstel electrolyten: Bij het sporten verlies je veel zouten, kijk eens naar de witte kringen op je sportkleding. Dit zoutverlies moet regelmatig worden aangevuld. Een goede gel bevat minstens 0.5 gram natrium per 100gram. Combineer dit met een Isotone drank en je zoutvoorraad in je lichaam is snel terug aangevuld.
  • Individuele behoeften: De behoefte aan energiegels varieert van persoon tot persoon en hangt af van factoren zoals de duur en intensiteit van de activiteit, je lichaamsgewicht en je metabolisme. Experimenteer met verschillende merken en smaken om te ontdekken wat het beste bij jou past
Energiegel de ideale brandstof voor duursporters

Wanneer zet je best in op energiegels?

Energiegels kan je gebruiken bij duursporten zoals hardlopen, wielrennen, triatlon en andere intensieve activiteiten. Bij kortere activiteiten van minder dan één uur heeft je lichaam over het algemeen voldoende energiereserves om de prestatie tot een goed einde te brengen. In plaats van energiegels kun je dan beter letten op een uitgebalanceerde voeding en hydratatie om ervoor te zorgen dat je voldoende energie hebt voor deze kortere inspanningen.

Hoe veel gelletjes gebruik je best gedurende je training of wedstrijd?

Eén van de meest gestelde vragen door klanten.

De richtlijn is 1gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per uur.
Let wel, je lichaam kan niet meer dan 60 tot 90gr koolhydraten per uur opnemen.

Stel, Janne weegt 60kg, zij neemt dus best 2 gelletjes (of twee eenheden van 30gram koolhydraten) per uur in om optimaal in te zetten op inname van koolhydraten tijdens haar inspanning.

Varieer je opname van koolhydraten met producten met verhouding 2:1 en kijk hierbij ook naar het aantal koolhydraten per reep, gel of isotone drank.
Belangrijk: Drink bij het eten van koolhydraten steeds voldoende vocht, dit versnelt de opname via de dunne darm voor een snelle energieboost en zo vermijd je maaglast of diaree.

Conclusie: Energiegels kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je sportvoedingsstrategie, vooral tijdens langdurige en veeleisende trainingen of wedstrijden. Het is echter belangrijk om ze verstandig te gebruiken en je inname aan te passen aan je individuele behoeften.

De producten van Sanas met een verhouding 2:1 en met 30 gr koolhydraten per éénheid zijn:

  • Energy Gel
  • Energy Fruit
  • Isomix isotone drank (500ml)
  • Endurance bar

Met producten van Sanas biedt Acticor sportmassage je een puur Belgisch product dat aan alle strenge kwaliteitseisen voldoet.

De producten van Sanas zijn verkrijgbaar in mijn massagepraktijk.

Wil je graag meer weten over voedingssupplementen of heb je na het lezen van deze blog nog vragen,
stuur een bericht naar info@acticor.be en ik maak graag verder een afspraak met je.
Wil je je ervaringen delen over het gebruik van energiegels laat dan hieronder een reactie na.

Een reactie achterlaten