Wat is cupping?

Cupping is een traditionele therapie waarbij cups van plastic, glas of een ander materiaal die op de huid kan worden geplaatst om vacuüm te creëren.Het wordt vaak gebruikt om pijn, ontsteking en spierspanning te behandelen, en wordt soms ook gebruikt als ontspanningstherapie.

Er zijn twee hoofdtypen cupping: droge en natte cupping. Bij droge cupping worden de cups eenvoudig op de huid geplaatst, terwijl bij natte cupping kleine incisies in de huid worden gemaakt voordat de cups worden aangebracht. In mijn praktijk wordt er enkel gebruik gemaakt van droge cupping.
Het zuigeffect van de cups helpt bij:

 • het afvoeren van toxines en overtollig vocht via de lymfevaten uit het lichaam waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.
 • het verbeteren van de bloedstroom naar het getroffen gebied, wat heling bevordert en pijn en ontsteking vermindert.
Foto boven: Cupping op het bovenbeen om het herstel te versnellen

Cupping wordt al eeuwen ingezet in de Chinese traditionele geneeskunde voor de behandeling van verhoogde bloeddruk, klachten van het bewegingsapparaat en virale infecties in het lichaam. Ook nu nog wordt cupping gebruikt als een traditionele relaxatietherapie en voor het behandelen van stijve spieren en pijnlijke gewrichten.

Hoe werkt cupping?

De cups worden meestal manueel luchtledig getrokken met een pomp of verhit om gecontroleerd een zuigeffect te creëren dat de huid en onderliggend weefsel omhoog trekt in de cup. Het is belangrijk dit vakkundig en gecontroleerd gebeurd om geen weefsel- en andere onderliggende schade te veroorzaken.

Het resultaat van cupping is dat de huid en het bindweefsel, waarin bloedvaten, zenuwen, klieren, spieren, ligamenten en pezen zitten krachtig omhoog getrokken worden in de cup. Hierdoor wordt er ruimte gecrëeerd voor een betere doorbloeding en wordt het lymfevocht in dit gebied gestimuleerd.

Cupping therapie voor mens en atleet

Olympisch zwemkampioen Michael Phelps zal zowat de eerste gekende atleet zijn met de zichtbare rode vlekken op het lichaam. Die roze, rode of donkere paarse vlekken zijn kenmerkend voor cupping. Daarna, vanaf 2016 is cupping aan zijn opmars begonnen en is nu een therapie die wereldwijd wordt toegepast op mens en atleet.

typische rode verkleuring na een cupping behandeling

De effecten van cupping op je spieren

Alle spieren hebben dezelfde ingrediënten nodig om goed te functioneren en energie te creëren:

 • de brandstof; in de vorm van bloed, om de spieren te voorzien van zuurstof met vitaminen en mineralen
 • Een efficiënt lymfensysteem; om de afvoer van afvalstoffen te vergemakkelijken

Soms leg je als sporter teveel nadruk op spieropbouw eerder dan te kijken naar het gehele lichaam en zijn ontwikkeling zelf. Spier- en peesklachten zijn meestal het gevolg van overbelasting. Systematisch overbelasten van de spieren lijdt tot oververmoeidheid, spierpijn, spierkrampen, stijfheid, traag herstel, met als gevolg slechte prestaties.

Effecten van cupping op je lichaam:

 • Versnelt de aanvoer van zuurstofrijk bloed, mineralen en vitaminen naar de spieren, botten en al je weefsels in je lichaam; hierdoor verbeteren je prestaties en versnelt het herstel
 • verbeterd de bloed- en lymfestroom onder de huid
 • verbeterd de elasticiteit van de huid en verminderd spierstijfheid
 • verlicht spierspanningen en pijn
 • verhoogt de flexibiliteit en sterkte van spieren en pezen
 • voorziet de spieren van meer energie en verkort de herstelperiode vooral tijdens revalidatie
 • Helpt spierverklevingen te verminderen

Cupping in de praktijk

Vooraleer over te gaan van (sport)massage tot een behandeling met cups hebben we dat samen al eens besproken.
Wat zijn de contra indicaties, is cupping schadelijk voor de huid? Hoe lang blijft de verkleuring op de huid? Lees hieronder zeker al de meest gestelde vragen over cupping.

We bouwen de intensiteit en de duur rustig op over verschillende sessies en variëren met glijdend cups tot statisch cuppen. Zo kan je lichaam, je weefsels, je mentale beleving wennen aan het gevoel van cupping.

Meest gestelde vragen over cupping

Is cupping veilig?
Ja, cupping is veilig als het door een erkend therapeut is gegeven en rekening wordt gehouden met eventuele contra indicaties van de klant.

Is cupping pijnlijk?
Ik ga niet zeggen dat cupping niet pijnlijk is, maar pijn is zeer persoonlijk. Bij gevoelige personen kan cupping best rustig worden opgebouwd per sessie. Bij cupping wordt de huid omhooggetrokken en kan daardoor een ongemakkelijk gevoel geven.

Zal ik bloeden op de plaats waar de cups geplaatst zijn?
Bij droge cupping kunnen er enkele druppeltjes bloed vrijkomen. Maar dat is een normale reactie en is niet gevaarlijk.

Hoe lang blijven de typische rode vlekken op het lichaam?
Normaal verdwijnt de verkleuring na 10 dagen, donkere verkleuringen kunnen tot wel 20 dagen zichtbaar zijn.

Kan ik sporten direct na een cupping behandeling?
Dit hangt ook af van de intensiteit van de behandeling. De ‘gliding’ techniek wordt soms toegepast bij atleten tijdens de rust of tussen twee sessies en kunnen een goed resultaat opleveren. Na een intensieve statische cupping raad ik aan geen zware inspanningen meer te doen dezelfde dag van de behandeling.

Op welk tijdstip van de dag kom ik best voor een cupping behandeling?
Het tijdstip van de dag heeft geen invloed op de behandeling.

Mag je cupping toepassen op een litteken?
Ja, als het litteken mooi en droog is en er geen open wonden meer zijn. Het is zelfs aangeraden om de doorbloeding te verbeteren en het herstel te versnellen.

Mag ik een douche of een bad nemen na een cupping behandeling?
Ja.

Is cupping mogelijk tijdens mijn menstruatie?
Ja, een cupping behandeling is mogelijk voor, tijdens of na je menstruatiecyclus en werkt ook pijndempend en relaxerend.

Hoeveel cups worden er normaal geplaatst per sessie?
Dat hangt af van het lichaamsdeel dat behandeld moet worden. Dat varieert van enkele cups tot 15 – 20 of meer.

Is cupping schadelijk voor de huid?
Neen, geen enkele cupping methode die ik gebruik is schadelijk voor de huid, maar er kan wat bloed en verkleuring optreden van de huid.

Hoeveel cupping behandelingen mag ik ontvangen per week?
Ook dit varieert en hangt af van de vorige behandeling en dient best afgesproken te worden met de therapeut. Dit kan gaan van 1 tot 3 behandelingen per week.


Wens je meer te weten over een cupping behandeling en hoe je dit kan helpen bij je trainingen, revalidatie en/of herstel. Klik dan hieronder op de button contactformulier en stel je vraag ,wens je meteen te reserveren klik dan op ‘Reserveer online’.