Verhoogt koude de kans op sportblessures?

Ben jij ook een fervente sporter die tijdens de koude wintermaanden regelmatig loopt, fietst of een andere buitenactiviteit doet? Dan ben je vast ook wel al eens geconfronteerd met koude en stijve spieren.

Bij koude vernauwen je bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar je skeletspieren. Een slechte bloedcirculatie in combinatie met koude en stijve spieren lijdt sneller tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten.

Als sportverzorger kom ik vaak in contact met sporters die bibberen en rillen van de kou vlak voor de start van een wedstrijd. Je spieren trekken samen en zijn verkrampt. Je beweegt niet soepel, eerder houterig en ongecontroleerd.

Dit heeft natuurlijk een negatief effect op je sportprestaties.

Hoe bereid je je nu best voor tegen de koude? Ik geef je 5-tips om sportblessures te vermijden.

Tip 1 – Werk in laagjes

Zorg dat je kleding is aangepast aan koude temperaturen. Een muts en handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe en beschermen je tegen onderkoeling. Voor je sportkleding werk je best in 3-lagen voor een betere isolatie. Zo blijf je warm, droog en flexibel en kan je je volop concentreren op je activiteit.

  • Laag1: Een vochtafvoerende basislaag vlak tegen de huid
  • Laag2: Een isolerende tussenlaag voor de warmte
  • Laag3: Een beschermende buitenlaag tegen wind en regen

Ben je een fervent fietser dan bescherm je best ook de voeten en tenen tegen onderkoeling. Let erop dat je kleding niet te los of te strak zit.

Tip 2 – Warming-up

Een warming-up voor je activiteit doe je best dynamisch. Dat betekent: stretchen terwijl je in beweging bent. Doe dit rustig en bouw je oefeningen langzaam op naar een hogere intensiteit. Lopers starten best met een lichte looppas, hak in de bil,… en tot slot van je warming-up nog enkele versnellingen van ongeveer 10 sec. Fietsers beginnen best rustig aan hun rit of werken hun opwarming af op de rollen.

Pas je warming-up aan aan de intensiteit van je training of wedstrijd. Bij een korte rustige rit zal je warming up minder intensief moeten zijn dan een lange duurtraining of een pittige heuvel training.

Kijk goed waar je loopt of fietst. Bij ijzel kan je best naar het bos of het park gaan ipv op de weg. Valpartijen komen tijdens de winter vaak voor met soms ernstige gevolgen.

Tip 3 – Boek regelmatig een (sport)massage in de winter

Iedereen kent het wel de jaarlijkse ‘winter-dip’. Je lichaam voelt niet comfortabel en je spieren zijn gespannen. De winterperiode is een lange donkere periode met minder lichaamsactiviteit. Je bloedcirculatie neemt af je bloeddruk verhoogt en je immuunsysteem verzwakt.

Je lichaam snakt naar een winter-boost.

Help je lichaam en boek regelmatig een wintermassage. Je algemeen welbevinden te verbetert. Je gelukshormonen endorphine en serotonines komen vrij waardoor je met meer fun je activiteiten kan afwerken.

Andere voordelen van (winter)massage zijn:

  • Een betere doorbloeding van de spieren
  • Verkleint de kans op langdurige blessures
  • Vermindert stress
  • Heeft een positieve invloed op je humeur
  • Goed voor weefselherstel
  • Verbetert je slaap
  • Houdt je spieren en huid soepel en elastisch

Tip-4 Spier en huidverzorgingsproducten

Soms is het niet voldoende om je warm te kleden en een massagetherapeut staat spijtig genoeg ook niet klaar bij de start van elke wedstrijd om je spieren en pezen op te warmen.

Met spier- en huidverzorgingsproducten kom je warm de winter door en vermijd je sportblessures

Sta nooit meer rillend aan de start van een wedstrijd met:

  • De Intense Hot muscle gel van Révvi:

Deze gel is geschikt vooraf aan de wedstrijd of -training tijdens koude perioden. Ook als spierzorg achteraf is deze gel uitermate doeltreffend.

Welke natuurlijke actieve bestanddelen bevat deze gel:

  • Wijnblad: Stimuleert bloedsomloop en geneest beschadigde bloedvaten
  • Paardenkastanje: remt ontstekingen
  • Duizendblad: heilzaam bij chronische ontstekingen (reuma, artrose, enz)

  • De Hot rub protect oil van Révvi:

Deze uiterst zachte verwarmende olie is uitermate geschikt in koude en gure omstandigheden. Deze olie dringt diep in in je huid en beschermt je spieren tegen koude, regen en pijn gedurende je activiteit.

Welke natuurlijke actieve bestanddelen bevat deze gel:

  • Kampfer: geeft een pijnstillend gevoel en bevordert je doorbloeding
  • Wintergreen: werkt ontstekingsremmend en dempt de pijn
  • Capsium: zorgt voor een intens en langdurig warmtegevoel

Tip-5 Energievoorraad

Trainingen en wedstrijden in slechte, koude weersomstandigheden zorgen voor extra calorieverbruik. Je lichaam heeft meer energie nodig om het van genoeg warmte te voorzien. Vul daarom je energievoorraad aan tijdens en na elke inspanning.

Kies direct na je inspanning voor een recoveryshake van SANAS. De ‘carbomix’ bevat een uitgebalanceerde mix van 70% koolhydraten en 30% whey- eiwitten. Je energie blijft hiermee op peil en je immuunsysteem blijft goed ondersteund, zo krijgen verkoudheden en winterkwaaltjes geen kans.

Conclusie:

Koude heeft invloed op sportblessures.

Dit wil niet zeggen dat buiten sporten tijdens de wintermaanden géén goed idee is. Integendeel, een stevige boswandeling of een intensieve duurtraining heeft nog zoveel andere voordelen voor je algemeen welbevinden. Pas de 5 tips toe en geniet met volle teugen van buitensporten in koud weer zonder sportblessures.

Wil je meer weten over sporten tijdens de koude wintermaanden en hoe je je daar best op voorbereid neem dan contact op.

Een reactie achterlaten